Miguel Gallardo se’ns ha anat de viatge, definitivament. Autor internacional i lleidatà que des de les seves primeres històries rares en Star, passant per l’època disbauxada amb Makoki i Mediavilla, i acabant en les seves etapes més intimistes, va reinventar sempre la seva marca personal, redescobrint-se en nous grafismes.

Miguel Gallardo ha generat més influències de les que ell mateix sospitava, amb un traç en constant evolució, una paleta brillant i aquesta habilitat de treure tant de profit fins d’un humil bolígraf. Tot al servei de contar històries. Contar viatges, contar ambients i comptar sensacions, en una il·lustració, un quadern d’anotacions o una novel·la gràfica. L’enveja de molts col·legues. I damunt, sempre amb humor, amb aquesta fina ironia, en la ficció i en la realitat.

Recentment, comptava Pere Joan que després de la seva primera operació li va preguntar com es trobava i Miguel li va contestar: “Collonut. Estic de mort!” Geni i figura.

Miguel Gallardo deixa molts amics, també a Mallorca. Bon viatge, Capità Gallardo.