Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma i El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca presenten «Aforismes, notes i notes en vers d’Andreu Vidal il·lustrats per Max, Margalida Vinyes, Enriqueta Llorca, Pere Joan i Linhart», un projecte de poesia gràfica que interpreta els versos d’Andreu Vidal (Palma, 1959-1998) a partir de les il·lustracions dels autors.

Aquest projecte, que s’inclou en el programa «Col·lectius a l’Observatori» amb motiu del 15 aniversari d’Es Baluard, es podrà visitar des del 21 d’agost al 22 de setembre de 2019 a l’Observatori i l’obertura és el 20 d’agost a les 19:00h amb entrada lliure. El comissariat el comparteixen Juan Roig, des del Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca i Karen Müller, experta en l’obra de l’autor i legatària de l’obra d’Andreu Vidal.

El punt de partida és la poesia d’Andreu Vidal, un dels més destacats poetes en llengua catalana de la seva generació, que va morir prematurament fa 20 anys. Els il·lustradors han treballat a partir de les Notes en vers que formen part de la seva obra «Für Zamme», amb imatges evocadores i un llenguatge depurat, intens i ple de musicalitat. Des de 1984 fins a la seva mort el 1998, Vidal va escriure aquests texts en prosa amb la intenció d’experimentar amb un format distint al de la poesia, per donar compte de les seves lectures, pensaments i vivències.

El format de novel·la gràfica s’ha popularitzat i l’han assimilat autors, editorials i lectors, però sembla que no hi ha lloc per al relat curt, tampoc per a gèneres poc habituals, com el que podríem anomenar poesia gràfica”, explica el Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca, col·lectiu associat al museu, que amb aquest projecte pretén “aprofitar l’espai museístic per a l’experimentació i el desenvolupament d’aquest format encara per desenvolupar”.

Les il·lustracions, obra dels creadors Enriqueta Llorca, Linhart, Margalida Vinyes, Max i Pere Joan, experimenten amb el concepte de la gràfica radiant, que cerca expandir el límits formals de la il·lustració cap a altres direccions possibles, en una proposta que va més enllà de l’habitual format de pàgina del llenguatge de còmic. Per altra banda, es presenta una publicació amb edició limitada i numerada que es podrà comprar a la Botiga d’Es Baluard o a la nostra web.