Còmicnostrum, el còmic com a actor econòmic i social.

Aquesta edició reforça l’interès cultural, social i turístic del festival que aspira a posicionar Palma al panorama de festivals internacionals.

Bartomeu Seguí, president del Clúster del Còmic i Nous Mèdia, ha manifestat la voluntat de seguir treballant per fer un festival de petit format i gran qualitat que sigui d’interès pels professionals nacionals i internacionals sabent que la força del còmicnostrum és la seva originalitat. Aquest festival es pot dur a terme gràcies a la col·laboració de diverses institucions públiques i per la confluència de creativitat, col·laboració i dedicació dels professionals que formen part del Clúster.

En aquesta línia ha intervingut En Jaume Garau, director general de cultura de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, que en representació de l’Institut d’Estudis Baleàrics ha ressaltat que el Còmicnostrum ja “és la cita mediterrània per excel·lència  d’aquest gènere que mescla magistralment literatura i arts visuals”. També ha fet referència a la transferència generacional i a la col·laboració entre emergents i veterans que es veu a les accions que surten del Clúster del Còmic i Nous Mèdia de les Illes Balears.

En Xesc Miralles, director general de cultura del Consell de Mallorca, ha seguit en aquesta línia manifestat que des del Consell de Mallorca es recolza al Cómicnostrum mitjançant conselleria de cultura, medi ambient i hisienda per difondre el còmic i perquè es fa visible el relleu generacional donant un missatge de futur ja que “donar oportunitats als joves s’enmarca dins la política cultural que vol dar el Consell”. Així el Consell col·labora amb els espais de La Misericòrdia i l’organització del cicle de pel·lícules sobre el còmic al cinema francés.

José Hila, batle de Palma, ha manifestat la voluntat de tornar fer de Palma un “exemple de modernitat i cultura”, del qual el còmic ha de ser un tractor. L’obertura del Casal Solleric al còmic i la cessió de Ses Voltes són primeres passes per dar més mitjans, pressuposts i espais per potenciar l’activitat cultural de la ciutat. Aquesta activitat cultural no es pot quantificar sols en rendiment econòmic, sino en acció social i fer un efecte crida davant els turistes que poden gaudir d’activitats culturals.

Retroalimentar aquests interessos socials, culturals i turístics a la ciutat queden palesos per la col·laboració de la Fundació Turisme Palma 365 i del recolzament de la regiduria de Cultura, Turisme i Model de Ciutat que ens han acompanyat a la presentació d’aquesta edició.

I continuament, sempre present, l’economia.

En Bartomeu Seguí ha comentat que es necessiten més recursos per fer del CòmicNostrum el festival que meréix la societat i el sector del còmic i acte seguit En Jaume Gomila ha fet menció a l’activitat professional dels membres del Clúster del còmic, manifestant que “emprendre accions empresarials creatives i culturals té un component heroic”. També la intervenció de José Hila ha anat encaminada a reforçar els recursos culturals de la ciutat per així allargar la temporada turística i crear llocs de feina directes i indirectes.

Aquesta edició del Festival (la cinquena organitzada pel Clúster del Còmic i Nous Mèdia) esdevé l’edició de reafirmació de la personalitat del Festival, basat sempre amb la col·laboració, la originalitat de les propostes i la qualitat dels convidats.
Fa dos anys es va basar en la interacció de les obres d’art de Es Baluard, l’any passat es va crear un món on circ i còmic quedaren en completa simbiosi, i enguany la mar és el fil conductor del Festival.

Sempre es cerca un fil i es vinculen totes les activitats per crear una història coherent i compacta que surt del cap dels components del Clúster que no sols estan disposats a deixar les taules de dibuix durant unes setmanes per volcar-se en les diferents tasques necessàries, sino que treballen durant mesos per fer del CòmicNostrum un projecte a llarg termini.

Aquí trobaras tot el programa.

Acompanyan’s. Sense tu, en realitat, no té sentit la nostra feina. =)